Tuesday 17 October 2017

Az MME állathatározó mobilalkalmazásai



Mindig is szerettem volna olyan madárhatározót használni, ami interaktív. Ha terepen meglátunk egy madarat, és esetleg halljuk a hangját is, akkor kezdők számára nehézkes egy könyv segítségével meghatározni.  Az IKT segítségével ez ma már könnyű: egyszerű mobilalkalmazás segítségével akár kisiskolások is meghatározhatnak madarakat, hüllőket vagy kétéltűeket.


A programokról
A Magyar Madártani Egyesület (MME) és a Farkaskölyök Ifjúsági Egyesület közös munkájaként okostelefonokra letölthető állathatározó applikációk készültek el. Az állathatározókat elsősorban kezdők számára szerkesztették, így diákok is könnyűszerrel elsajátíthatják használatukat. Mindkét alkalmazás hasonlóképpen épül fel, és hasonlóképpen használható. Az programok magyar nyelvűek, ingyenesek és interaktívak. Az adott állatokról képek (illusztrációk) és kapcsolódó hanganyagok is elérhetőek. Két alkalmazás készült el: egy a magyarországi madarakról, és egy a magyarországi hüllőkről és kétéltűekről.
A határozás egyszerű módon történik: többszörös szűrés keretében kiválasztjuk a látott állat alakját, színét és élőhelyét. A szűrés eredményeképpen néhány faj képe közül választhatjuk ki a keresett egyedet. A program terepi munkára is alkalmas: nem kell hozzá internetkapcsolat, így akár egy erdő közepén is megismerhetünk egy ismeretlen madárfajt. Az interaktivitásnak köszönhetően akár azonnal is ellenőrizhetjük az adott madár vagy béka hangját. (1. ábra)
Mindkét programot elsősorban mobiltelefonokra szerkesztették, a leírás alapján tabletekre korlátozottan működnek. Viszont az ingyenesen letölthető Crosswalk Project Runtime programmal tableten is jól futnak az alkalmazások. Mobiltelefonokra kiegészítő program nélkül is könnyen le tudjuk tölteni a programokat, az Androidos telefonokra a Google Play-ből, az iPhone-okra az App Store-ból.
1. ábra: Részlet a kétéltűhatározóból

Madárhatározó digitálisan
            A 2016 áprilisa óta fejlesztett madárhatározó 157 madárfajt ír le, 269 illusztrációt tartalmaz, és 203 hangfájl hallgatható meg[1].  Ha letöltöttük a programot, akkor két menüpont között választhatunk: Madárhatározó és Megfigyelés rögzítése. Ha a madárhatározó pontot választjuk, akkor továbbléphetünk a következő alpontokhoz: Ez mi lehet?, Madárlexikon, Játék.
A tulajdonképpeni madárhatározás az Ez mi lehet? ponttal indul. Először ki kell választani a madár alakját a felső sorban. A választást kis madárikonok segítik, és ujjunkkal csak jobbra-balra kell húzni a menü pontjait. Ha kiválasztottuk a leginkább hasonlító alakot, akkor kiválaszthatjuk a madár színét (kis tollakkal jelölve). Végül az élőhelyet is előkereshetjük.
A többszörös szűrés eredményeképpen a legalul levő narancssárga sáv jelzi, hogy az adott keresés eredményeképpen hány madárfaj szűrhető ki. Például az énekesmadárszerű, világosbarna tollazatú, településeken előforduló madár 13 van az adatbázisban. Ha ezután a narancssárga sávra kattintunk, megkapjuk a keresésnek megfelelő madárfajok illusztrációját. A képek segítségével ez után már könnyen megtalálhatjuk a keresett fajt. Ilyenkor rákoppintva egy adatlap nyílik meg az adott madárfajról. (2. ábra)
2. ábra: Három bagoly közül választhatunk
Az adatlap segítségével megismerhetjük a madár előfordulását, a kinézetét, a hangjának a leírását, a szokásait. Itt található a hangfájl is, amit meghallgatva hallhatjuk a madár hangját. Külön képek találhatók a tojóról és a hímről, illetve megnézhetjük a madár latin, angol nevét, és rendszertani besorolását is. Legalul tájékoztatást kapunk a madárfaj természetvédelmi értékéről is. Egy külső linkkel (internetes kapcsolattal) az MME oldalára is ugorhatunk, hol további információkat is kaphatunk Magyarország madarai adatbázisból[2].
A Madárlexikon ábécésorrendben mutatja be a madárfajokat, itt akár a nevüket beírva is böngészhetünk a fajok között. A Játék segítségével gyakorolhatjuk a madarakról szerzett ismereteinket. Egy képet láthatunk egy madárról, és a hangját is meghallgathatjuk. A többszörös választásos feladat egészen könnyű, akár általános iskolás korú tanulók is könnyűszerrel megoldhatják. (3. ábra) A Megfigyelés rögzítése menüből részt vehetünk a Madáratlasz programban. Itt alkalmi megfigyelés feltöltésére van lehetőség.

Határozzunk kétéltűeket és hüllőket is!
            A kétéltű- és hüllőhatározót 2017 áprilisa óta fejlesztik: 17 kétéltű és 18 hüllőfaj található meg az adatbázisban. A meghatározást 41 színes illusztráció és 12 béka letölthető hangja segíti[3].
            A hasonló felépítésű program könnyű kezelhetősége miatt szintén alkalmas iskolai és terepi tanulói munkához is. Ebben az alkalmazásban is az Ez mi lehet? menüponttal lehetséges határozni. A többszörös keresés során itt is az alak, alapszínek a testen, élőhely alapján lehet kiválasztani a megfelelő fajokat. Az applikáció szintén rendelkezik Lexikonnal és Játékkal. Az adatlapok alapján hasonló információkat találhatunk, amint a madarakról, de a Többet akarok tudni menüpont alatt az MME Digitális Tudástár – hüllők-kétéltűek oldalra irányít bennünket a link[4].

3.ábra: Vajon melyik madarat láthatjuk?

Oktatási használat
            Mindkét program hatékonyan használható a közoktatásban: akár tantermi, iskolai munkaformában kitömött állat segítségével, de még inkább terepi munkán könnyen felismerhetőek a leggyakoribb fajok. Terepi munkán akár fényképpel is bemutathatók a látott, és meghatározott fajok. A beépített játék segítségével akár versenyeket is rendezhetünk, de lexikon funkciójához feladatokat is kioszthatunk.

No comments:

Post a Comment