Friday 24 March 2017

A Learning Apps programjáról


Képzeljük el egy olyan programot, amit direkt tanároknak fejlesztettek ki oktatási célból, könnyű megtanulni a használatát, és magyar nyelvű. Ilyen alkalmazás a Learning Apps programja. A szoftver nagyszerű lehetőséget nyújt akár a mindennapi IKT-használathoz is: néhány percbe telik elkészíteni egy feladatot. Mivel sok felhasználó feltöltött feladatot, akár más munkáiban is keresgethetünk. A sok funkció és lehetőség segítségével személyre szabott tankockákat készíthetünk.


Hogyan működnek a tankockák?
            Az ingyenes alkalmazást a http://learningapps.org/ oldalon lehet elérni. A program segítségével online feladatokat (tankockákat) lehet készíteni. Az app(lication) angol szót (eredeti jelentése ’alkalmazás’) magyarították a szerkesztők tankocka néven. Egy tankocka tulajdonképpen egy feladat, amit összekapcsolhatunk más tankockákkal, de újraszerkeszthetjük is őket. Az alkalmazás csak egy keretet nyújt a tanuláshoz, a feladatokat a felhasználók (főleg pedagógusok) készítik el, és osztják meg a többiekkel. Jól fel lehet használni órai munkára is, de mivel könnyű megosztani a feladatokat, házi feladatként is jól működhet. A feladatok megoldásához elegendő egy PC vagy okostelefon, az iskolai felhasználáshoz pedig egy projektor, de interaktív táblán is hatékonyan lehet alkalmazni.
            A program keretét eredetileg német nyelven hozták létre kutatási és fejlesztési projekt eredményeképpen a berni, mainzi és a zittaui/görlizi pedagógiai egyetemek és főiskolák. A projekt egyre népszerűbb lett, és ma már nemcsak magyar nyelven érhető el, hanem 19 másik nyelven is (angolon, francián kívül például grúzul vagy rétorománul is szerkeszthetünk tankockákat).


            Az ingyenes alkalmazást online használhatjuk. Első lépésként érdemes regisztrálnunk, hogy elérhessük, és utólag is szerkeszthessük tankockáinkat. Ezen kívül saját osztályt is létrehozhatunk. (Nem kötelező regisztrálni, de akkor az előbbi előnyöket nem használhatjuk ki.) Mindezt jobb fenn a Bejelentkezés gombbal tehetjük meg.
            A felső menüsor bal oldalán a Tankocka keresése mezőjébe kulcsszavakat írhatunk, mellyel a különböző tankockák közül válogathatunk. Például a Babits Mihály keresőszót beütve 10-15 megfelelő tankockát találtam. (1. ábra) 
            A következő menüben (Válogatás a tankockák között) többszörös szűréssel kereshetünk. A Kategória fülre kattintva tantárgyak közül választhatunk. A tantárgyaknak alcsoportjai is vannak, például a Magyar tantárgy több alcsoporttal rendelkezik: életrajz, mese, közmondás, főnév, stb. Az életkorra (célcsoportra) is szűrhetünk a jobb felső sorban.
    
Tankockák készítése
            Szerintem a program legérdekesebb része a saját kockák készítése. Ha nem szeretnénk mások által létrehozott kockákkal dolgozni, akkor saját magunk is gyorsan szerkeszthetünk olyan tankockákat, melyek megfelelnek az általunk tanított csoport igényeinek. Mivel a tankockákat újra is lehet szerkeszteni, így lehetőség nyílik a differenciálásra.
            A feladatok elkészítéséhez húsz sablon érhető el. A szokásos feladatokon kívül (csoportbarendezés, hozzárendelés képeken, stb.) nekem nagyon tetszett a Legyen ön is milliomos játéka, vagy a lóverseny is. Ezeken kívül még öt különféle eszköz (szavazás, chat, naptár, jegyzetfüzet, üzenőfal) használható fel. A tankockák szerkesztőablaka hasonlóan épül fel, ha az egyik használatát elsajátítottuk, könnyedén tudjuk szerkeszteni a másik fajta tankockát utána. A tankockákat magyar nyelvű leírás segíti, lépésenként tudjuk szerkeszteni a feladatokat, és ki tudjuk választani a megfelelő opciókat. Talán az egyetlen nehézséget a megfelelő sablon kiválasztása jelentheti az adott feladathoz.
            A sablonok használatához sok segítséget jelent, hogy több magyar nyelvű példát is ad az alkalmazás. Így ki tudjuk próbálni feladatokon keresztül, hogy melyik sablont válasszuk ki ötletünkhöz.

            Például a párkereső tankockájára kattintva megnézhetjük egyből a példákat, de jobbra fenn az Új tankocka készítése gombra kattintva elkezdhetjük szerkeszteni saját tankockánkat is. Egy szerkesztőablak jelenik meg, adhatunk címet munkánknak, és készíthetünk egy feladatleírást, mely a betöltéskor fog megjelenni. Ezután elkezdhetjük szerkeszteni a párosítani való egységeket. Különféle objektumot párosíthatunk egymással: szövegeket, képeket, audiofájlokat, filmrészleteket. Audiofájlokat többféleképpen is beilleszthetünk az alkalmazásba. (Ez a funkció elsősorban nyelvtanításhoz lehet hatékony.) Ha a Szöveg a hanganyaghoz gombra kattintunk, akkor beírjuk a megfelelő szöveget, kiválasztjuk a nyelvet – német, angol, francia, olasz, orosz és spanyol közül választhatunk. A fejhallgató ikonjára kattintva meg is hallgathatjuk, hogyan ejti ki a gépi hang a szöveget. Ezen kívül fel is tölthetünk fájlokat, fájlrészleteket youtube-ról, vagy fel is vehetünk saját hanganyagokat is. Ha kiválasztottuk a megfelelő párosítani való objektumokat, akkor betehetünk olyan elemeket is, amelyek nem rendelkeznek párokkal. Kiválaszthatjuk, hogy mi történjen a jó párosítás esetén (például eltűnnek a párok). Adhatunk visszajelzési lehetőséget a jó párosítás esetén, de segítséget is adhatunk. Ebben az esetben az elemre megfelelő helyére kattintva megjelenik a megoldáshoz valamilyen segédlet. A tankockát elmentve bármikor felhasználhatjuk a feladatot, vagy újraszerkeszthetjük. (2. ábra)
    
Megosztás, újrafelhasználás
Az elkészült tankockákat könnyen meg tudjuk osztani. Alul középen a Weblink vagy a Teljes képernyős link mezőből kimásolhatjuk a tankocka linkjét megosztás céljából. Mellette még QR-kódot is találhatunk a megosztásra. Ha blogunkba vagy webhelybe be szeretnénk illeszteni egy-egy tankockát, akkor a beágyazás mezőjében találhatjuk a megfelelő htm-kódot. Mások által készített tankockákat is megoszthatunk ugyanígy, de a jobbra lenn található gombbal a saját tankockáink közé is elmenthetjük.
A mások által elkészített tankockákat újra is szerkeszthetjük. Ha megnyitottunk egy más által készült tankockát, balra lenn a Hasonló tankocka készítése gombra kattintva az adott tankockát át is szerkeszthetjük. A mellette található legördülő menüből kiválaszthatjuk azt is, hogy egy ugyanilyen, de üres sablont szerkesztünk, vagy ugyanilyen sablonnal készített tankockákat keresünk még.

No comments:

Post a Comment